denumirea pachetelor RO trebuie revizuită

Discuţii libere referitoare la forumul phpBB şi comunitatea phpBB Romania.
Reguli forum
Aveti o problema si vreti sa primiti ajutor? Click aici ! Nu uitati si de regulamentul forumului !
secarica
Utilizator înregistrat
Versiune: 3.x
Ext: Nu
Server: UNIX/Linux
Nivel phpBB: Mediu
Nivel php: Mediu

denumirea pachetelor RO trebuie revizuită

Mesaj de secarica »

După părerea mea este greşită abordarea numelui pachetelor de limba română.

În secţiunea download de la phpbb.com apare Română şi Română cu diacritice.
Mi s-ar părea mai firesc şi mai util să fie Română şi Română fără diacritice. Pachetul Română (şi atît) trebuie să fie implicit cel cu diacritice (adică situaţia inversă de acum).

Motive:
1. Româna e una singură, aia cu diacritice. Versiunea fără diacritice trebuie privită ca soluţie auxiliară, ceva pentru cazuri speciale.
2. În ziua de azi orice sistem de operare are suport pentru ISO-8859-2. Cazurile unde o pagină ISO-8859-2 apare prost sunt din ce în ce mai rare şi ţin de proasta configurarea a sistemelor, nu de capabilităţile sistemelor.
3. Cei care download-ează pachetul "Română" îl consideră pe acesta cel principal. Cine vede "Română" şi "Romînă nu-ştiu-cum" va prefera "Română" fără să-şi bată capul cu ceva care pare mai complicat. Consider că inversarea conceptului de denumiri va încuraja folosirea pachetului cu diacritice, adică cel corect.

Trebuie făcută distincţie între textul forumului - care e normal să fie cu diacritice - şi mesajele utilizatorilor - care e treaba lor cum şi-l scriu.
Dar trebuie avut în vedere că utilizatorii sunt influienţaţi (şi) de ce văd în jurul lor, adică textul forumului.

La mine la servici am un tip talentat în d'ale web-ului şi care printre altele a instalat un phpBB. N-am reuşit să-l conving să instaleze pachetul cu diacritice. A zis că nu-şi bate capul.
Înclin să cred că dacă ar fi fost cum am spus eu aici, ar fi instalat acelaşi pachet (ca denumire), dar care ar fi fost cel corect.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
bogdan
AdministratorAdministrator
Versiune: 3.0.11
Ext: Da
Nivel phpBB: Experimentat

Mesaj de bogdan »

iti dau dreptate ! cat de curand o sa facem modificarile de rigoare dar ... sa vedem ce zice si Daniel ! :roll:
danielt
Versiune: 3.0.5

Mesaj de danielt »

Cred ca observaţia este binevenita :-) Am putea redenumi pachetele în:
- Română cu diacritice;
- Romana fara diacritice.

Limba română corectă foloseşte diacritice (caractere speciale româneşti) în forma scrisă şi mi se pare şi mie corect să o folosim. Dar, dacă browserele nu mai sunt o problemă, marile motoare de căutare la fel, există încă problema supărătoare - aşa cred eu - a tastaturii. Tastaturile în limba română sunt rare, chiar foarte rare - mai ales second hand - şi cred că reprezintă un mare neajuns a IT-ului românesc :-( Din acest motiv oferim utilizatorilor ca opţiune, ambele variante.

După cum arată cifrele, la Download, versiunea cu diacritice este mai populară decât versiunea fără diacritice. Dar, permite-mi să inversez puţin logica ta şi să spun că majoritatea utilizatorilor consideră ca implicită: limba română fără diacritice, din acest motiv, cred că diferenţierea clară între ele, este spre beneficiul utilizatorilor :-)

Oricum, sugestia ta de a nu pune ca versiune implicită pe cea fără diactitice este foarte bună. Mulţumim :-)
secarica
Utilizator înregistrat

Mesaj de secarica »

danielt scrie:[...] Tastaturile în limba română sunt rare, chiar foarte rare - mai ales second hand - şi cred că reprezintă un mare neajuns a IT-ului românesc :-( Din acest motiv oferim utilizatorilor ca opţiune, ambele variante.
Se face aceeaşi confuzie.
Ce treabă are tastatura unui utilizator cu meniurile forumului ?
Repet: trebuie făcută distincţie între cum arată forumul şi cum se scrie în forum. Ambele pachete permit ca un utilizator să scrie cum are chef.

Eu personal rămîn la părerea exprimată în primul mesaj: Română şi Română fără diacritice (aşa cum e German şi German nu-ştiu-cum, Russian şi Russian nu-ştiu-cum).

Cristi
bogdan
Versiune: 3.0.11
Ext: Da
Nivel phpBB: Experimentat

Mesaj de bogdan »

eu cand am trimis fisierele la phpBB - http://www.phpbb.com/downloads.php#lang - erau pt. cele 2 versiuni denumite:

- cu diacritice
- fara diacritice

si ei le-au pus pe server in ordinea:

- Româneşte/Romanian
- Româneşte [ diacritice ]/Romanian [ diacritice ]

o sa vorbesc cu ei sa vad daca se poate rezolva...
danielt

Mesaj de danielt »

secarica scrie:Se face aceeaşi confuzie. Ce treabă are tastatura unui utilizator cu meniurile forumului ?
Hm, nu-mi dau seama despre ce anume confuzie vorbesti. In varianta cu diacritice sunt meniuri cu diacritice iar in varianta fara diacritice sunt meniuri fara diacritice. Daca observi o neconcordanta exemplifica-mi te rog.

Sigur, exista denumirile forumurilor, care sunt fara diacritice, daca asta este problema, atunci scuze, vom reanaliza acest lucru.

Ceea ce am facut in mesajul anterior, cred eu destul de clar, a fost sa aduc mici argumente despre necesitatea existentei ambelor variante. In ceea ce priveste denumirea variantelor cred ca raspunsul a fost dat de Bogdan si nu vad rolul unei discutii pe teme colaterale - ma refer la tastatura.

Acesta comunitate este Open si facem aceasta munca in timpul liber, prin urmare exista posibilitatea de a exista greseli si suntem deschisi in a le remedia. Orice sugestie este binevenita si va multumim pentru ea :-)
secarica
Utilizator înregistrat

Mesaj de secarica »

danielt scrie:Hm, nu-mi dau seama despre ce anume confuzie vorbesti.
M-am referit la afirmaţia din mesajul anterior:
danielt scrie:[...] dacă browserele nu mai sunt o problemă [...] există încă problema supărătoare - aşa cred eu - a tastaturii.
Da, sigur că aşa e, dar ce legătură are tastatura (şi folosirea ei) pentru un forum care are limba pentru interfaţă în Română-indiferent-cum ?

1. Pachetul "Română fără diacritice" are următoarele proprietăţi:
 a. traducerea textului interfeţei este în română, fără diacritice
 b. paginile sunt codate ISO-8859-2
 c. cine doreşte să scrie fără diacritice, n-are decît; toţi utilizatorii vor vedea caracterele corect
 d. cine doreşte să scrie cu diacritice, n-are decît; utilizatorii vor vedea mesajele diferenţiat:
  - cei care au interfaţa în Română indiferent care vor vedea caracterele româneşti corect
  - cei care au interfaţa în limba Engleză vor vedea caracterele româneşti aiurea

2. Pachetul "Română cu diacritice" are următoarele proprietăţi:
 a. traducerea textului interfeţei este în română, cu diacritice
 b. paginile sunt codate ISO-8859-2
 c. cine doreşte să scrie fără diacritice, n-are decît; toţi utilizatorii vor vedea caracterele corect
 d. cine doreşte să scrie cu diacritice, n-are decît; utilizatorii vor vedea mesajele diferenţiat:
  - cei care au interfaţa în Română indiferent care vor vedea caracterele româneşti corect
  - cei care au interfaţa în limba Engleză vor vedea caracterele româneşti aiurea

Între 1. şi 2., singura diferenţă este la punctul a., adică meniurile.
Modul cum se văd meniurile nu implică tastatura în nici un fel.
Tastatura intră în discuţie în momentul compunerii unui mesaj, iar pentru acest moment nu are importanţă care Română a fost aleasă, pentru că amîndouă se comportă identic.
danielt scrie:Sigur, exista denumirile forumurilor, care sunt fara diacritice, daca asta este problema, atunci scuze, vom reanaliza acest lucru.
?
Nu, nu mă refeream la asta.
danielt scrie:Ceea ce am facut in mesajul anterior, cred eu destul de clar, a fost sa aduc mici argumente despre necesitatea existentei ambelor variante.
Iar eu susţin - poate nu imediat, ci într-un viitor apropiat - tragerea pe linie moartă a pachetului fără diacritice. Din simplul motiv că unica diferenţă este interfaţa forumului şi nu modul în care scrie cineva sau apare scris un mesaj scris de cineva.
danielt scrie:Acesta comunitate este Open si facem aceasta munca in timpul liber, prin urmare exista posibilitatea de a exista greseli si suntem deschisi in a le remedia. Orice sugestie este binevenita si va multumim pentru ea :-)
Ce am spus eu aici s-a dorit să fie cu caracter de sugestie şi mi-am dorit să existe o dicuţie - indiferent cît de lungă - pe tema asta.
Îmi pare rău dacă s-a înţeles altceva.

Cristi
danielt

Mesaj de danielt »

Observatiile tale sunt juste si ma bucur ca "ideea" folosirii diacriticelor pe Internetul romanesc "prinde" din ce in ce mai mult :-)

Trebuie sa-ti spun ca versiuni fara diacritice exista de mai mult timp, probabil chiar din 2001, dar, ceea ce a adus nou aceasta comunitate este traducerea completa - inclusiv partea de Intrebari frecvete si partea de Administrare - atat fara diacritice cat, mai ales, cu diacritice.

Folosirea diacriticelor in paginile web romanesti este, categoric, o optiune 100% viabila, la ora actuala si probabil se va impune din ce in ce mai mult :-)
Scrie răspuns

Înapoi la “Despre phpBB”