Nu insist pe ceea ce a fost sau pe "prezentul simplu" al lui phpBB 2, vreau sa discutam despre viitorul phpBB, Olympus sau cum s-o numi el.
Din pacate, aici nu prea am motive de a lauda stuff-ul phpBB, vers 3 a acestui BBS ar fi trebuit lansata inca de anul trecut. AcidBurn si ai lui (ma rog, nu e vinovat de nimic AB, el abia a fost integrat oficial in echipa, probabil in disperare de cauza) nu au lansat nimic (except beta 2.1 de pe Aria54) , in schimb au dat-o de gard: au redenumit proiectul care nu exista. Asta lipsea unui software care nu fiinteaza, numele! Anyway, s-a spus: "in Aprilie ii rupem pe toti si lansam Olympus". Punem pariu ca va veni 1Mai muncitoresc si tot nu va fi lansat nici macar o beta de Olympus?...

phpBB pierde din suporteri, din public si din pacate nu prea face nimic pentru a stopa acest curent. Cei doi mari concurenti, vBulletin si Invision au grija sa prezinte phpBB ca pe un software dedicat copiilor, incepatorilor, un fel de Fiat 500 versus Mercedes S-classe... Adevarul este de fapt altul, phpBB necesita mult mai multe cunostinte de web design decat concurentii tocmai pt ca instalat in mod standard este inutil, este minimal. In consecinta, instalarea catorva mod-uri (attachment, subiect in index) mi se pare absolut necesara.
Marea amenintare la viitorul phpBB nu este reprezentata insa de IPB si vB, ci de SMF. SMF este nou (ma rog, cumva inspirat din YABBSE), complet, are o groaza de optiuni, nu are vulnerabilitati tip exploit, upgrade-ul si-l face automat ,printr-un click in panoul adminului (stim ca multi renunta a-si upgrada phpBB tocmai pt ca ar pierde toate mod-urile instalate) si este... free. Nu este OpenSurce, dar asta chiar nu intereseaza decat pe o minoritate care nu poate imprima trend-ul in dezvoltarea BBS. Asadar, daca phpBB nu va veni (mai repede) cu Olympus asta cu care ne tot ameninta pe tricouri si sepci, se va duce dupa multe alte BBS open source... Candva existau doar Phorum (open source) si inca un BB, am uitat acum care era,oricum era shareware , cine intentiona sa instaleze forum pe site sau dadea banul, sau folosea Phorum, nu avea alternativa. Acum cele 2 programe sunt ca si uitate, desi acum 6-7ani erau extrem de populare...
Astept ceva de la phpBB, as vrea sa rupa gura targului, dar, ca si multi altii nu voi astepta la nesfarsit...

Nu mi-o luati in nume de rau, doresc succes proiectului Olympus, dar nu putem sa ne montam ochelari de cal, trebuie sa ne gandim ce se intampla si de ce NU se intampla. All The Best!