probleme cu caracterele Ruse (Continuare)

Folosiţi acest forum pentru a discuta problemele apărute în timpul folosirii forumului phpBB 2.0.x.
secarica
Utilizator înregistrat
Versiune: 3.x
Ext: Nu
Server: UNIX/Linux
Nivel phpBB: Mediu
Nivel php: Mediu

Mesaj de secarica »

După părerea mea, pentru un forum multilingv singura soluţie este folosirea codării utf-8, atfel nu există nicio şansă să existe simultan scrieri cu alfabete direrite. Sau mai corect spus, acelaşi mesaj văzut de doi utilizatori diferiţi, unul care foloseşte interfaţa în limba A şi al doilea care foloseşte interfaţa în limba B, va fi văzut corect doar de cel al cărui alfabet pentru interfaţă coincide cu cel al mesajului.
Dacă între engleză şi română mai e cum mai e, între română şi rusă s-a terminat.

Pentru un forum mic trecerea la utf-8 nu este prea complicată, dar presupune totuşi o oarecare bătaie de cap. Trebuiesc convertite de la codarea veche la codarea utf-8 pe rând toate fişierele de limbă folosite (şi textul în sine şi declaraţia de codare a paginilor) şi în plus şi conţinutul bazei de date, mai ales dacă au apucat deja să fie scrise mesaje care folosesc caractere mai sus decât ASCII-ul banal.

Eu am interfaţa în limba română convertită la utf-8 pentru forumul de pe saitul meu şi încă unul altundeva. Arhiva cu fişierele poţi să o iei de aici.
La fişierele de engleză este suficientă schimbarea doar a declaraţiei de codare, pentru că textul în sine nu conţine nicun caracter extins.
Mai rămâne rusa.

Baza de date am convertit-o empiric cu Notepad, pe vremea când era mică (vreo trei mega, mă refer la fişierul salvat ca backup). Poate ştie altcineva o metodă mai elegantă.

Sincer să fiu mi se pare o mare aiureală ca în anul 2007 forumul phpBB să NU fie utf-8 (mă refer la pachetul original, cel publicat de phpBB).

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Închis

Înapoi la “2.0.x Funcţionare”