la ce se referă "Dimensiunea bazei de date" ?

Pentru întrebări legate de facilităţile forumului phpBB 2.0.x, acest loc este cel mai potrivit.
Închis
secarica
Utilizator înregistrat
Versiune: 3.x
Ext: Nu
Server: UNIX/Linux
Nivel phpBB: Mediu
Nivel php: Mediu

la ce se referă "Dimensiunea bazei de date" ?

Mesaj de secarica »

În panoul de administrare există o rubrică denumită "Dimensiunea bazei de date:"
Se referă la cît spaţiu mai este disponibil (free), sau cît spaţiu ocupă în prezent mesajele ?

Mersi,
Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
bogdan
AdministratorAdministrator
Versiune: 3.0.11
Ext: Da
Nivel phpBB: Experimentat

Mesaj de bogdan »

la spatiul pe care-l ocupa datele...
danielt
Versiune: 3.0.5

Mesaj de danielt »

Dimensiunea bazei de date este "marimea" in MBytes a Bazei de Date. In aceasta marime nu sunt incluse si fisierele, imaginile sau alte lucruri care se afla pe server - se refera strict la cantitatea de date aflate in baza de date. Deoarece aceasta dimensiune poate fi limitata (in cazul serverul free) este bine sa fie cunoscuta.

Este recomandabil ca din cand in cand baza de date sa fie salvata local, pentru ca o eventuala stergere sau alterare accidentala a ei sa nu lase forumul "in aer" :-)
secarica
Utilizator înregistrat

Mesaj de secarica »

Am înţeles, merci.

De curiozitate - de exemplu froumul de aici (RO phpbb), cu mesajele pe care le are acum, cît ocupă ?

Cristi
danielt

Mesaj de danielt »

1.12 MB :P
secarica
Utilizator înregistrat

Mesaj de secarica »

Hm, ciudat.

Mă joc cu forumul asociat sitului meu aflat aici http://forums.dr.myx.net/secarica. Este ceva instalat de cei de la Xnet şi este destul de ciopîrţit.

Habar n-am ce versiune e. Din panoul administratorului i-au lăsat disponibilă doar opţiunea de management de forumuri. Se poate intra însă în cîteva pagini bătînd explicit adresa url în browser (de exemplu pentru moderare scriu /modcp.php?f=1 sau f=2 după adresă).
Meniurile forumului sunt traduse (fără diacritice), dar la profilul meu n-am decît opţiunea "English".

Dar revenind la topic - deşi forumul este practic gol, dimensiunea bazei de date o raportează ca fiind de 460K.
Eu găsesc doar două explicaţii posibile:
- baza de date e comună cu a mai multor forumuri şi o raportează global
- au rămas gunoaie de la testele făcute de mine, gunoaie care nu se şterg

Oricum e un forum bizar, dar o să mă folosesc de el aşa cum e. Noroc că am mai instalat în altă parte un forum complet şi pot să trag nişte concluzii care să-mi fie utile aici.

Cristi
danielt

Mesaj de danielt »

secarica scrie:deşi forumul este practic gol, dimensiunea bazei de date o raportează ca fiind de 460K.
Froumul este gol din punct de vedere al conţinutului "vizibil", adică al categoriilor, forumurilor, topicurilor, membrilor şi al mesajelor, dar din punct de vedere al bazei de date forumul "are conţinut" ;-)

O să spun pe scurt cum anume se comportă aplicaţia phpBB.

La instalare un forum are în jur de 70KB. Fiecare element nou adaugă "ceva" în baza de date, desigur, în cantităţi diferite. Astfel, o categorie sau un topic nou vor adăuga foarte puţin, în jur de 1-2KB. Un membru nou va adăuga mai mult deoarece trebuie scrise în BD infomaţiile necesare despre el (obligatorii sau personalizate).

Cel mai mult, în BD, ocupă mesajele. Acestea sunt stocate în 2 moduri. O dată ca text simplu şi o dată ca şi cuvinte de căutare - utile în procesul de căutare. La o ştergere a unui mesaj se şterge doar textul mesajului, cuvintele stocate în tabela de căutare vor rămâne stocate, "umflând", uneori, nejusificat baza de date.

De asemnea, la fiecare căutare nouă se adaugă câţiva KB în plus! Cuvintele căutate împreună cu rezultate obţinute se stochează în BD pentru a uşura o ulterioară căutare după acelaşi şir ;-)
secarica scrie:- baza de date e comună cu a mai multor forumuri şi o raportează global
Mai multe forumuri phpBB pot utiliza aceeaşi baza de date, dar vor avea şi acelaşi conţinut! Cu alte cuvinte, o modificare într-un astfel de forum va duce la o modificare a bazei de date, adică şi a celorlalte forumuri.
secarica scrie:- au rămas gunoaie de la testele făcute de mine, gunoaie care nu se şterg
Fiecare test făcut de tine a "pus" ceva în baza de date, mai precis în tabelele modulului de căutare. Pentru a şterge conţinutul suplimentar va trebui să ai acces la baza de date şi să goleşti tabelele respective :-)
Închis

Înapoi la “2.0.x Cum pot să...?”