PHP5 si viitorul phpBB'ului.

Discuţii diverse, dar centrate pe subiecte IT.
Reguli forum
Aveti o problema si vreti sa primiti ajutor? Click aici ! Nu uitati si de regulamentul forumului !
AdY
Utilizator înregistrat
Ext: Nu
Server: Windows
Nivel phpBB: Mediu
Nivel php: Mediu

PHP5 si viitorul phpBB'ului.

Mesaj de AdY »

Nu in urma cu mult timp, a fost lansata prima versiune beta a mult-asteptatului PHP5. Intreaga publicitate si toate discutiile centrate in jurul acestui nou "release" au deskis apetitul unor noi barfe si speculatii...
Insa gata, deja prima versiune a fost oferita spre download. Se subliniaza insa faptul ca aceasta versiune este foarte instabila shi se recomanda folosirea ei doar pentru a fii testata si eventual imbunatatita.
Buuun...vreau sa va ofer spre lectura acest articol. Veti remarca astfel asemanarea IZBITOARE intre noul PHP si Java Script...si exact ceea ce "A prins" la PHP - usurinta in utilizare - a ost lasata deoparte. Mai nou, am citit pe undeva (chiar pe php.net am impresia) ca este posibil ca PHP'ul standard sa renunte la MySQL (versiunea care venea deja inglobata in php) in ciuda unui SQLite?
Nu pot sa nu ma intreb la ce va duce asta...
Vor continua sa apara versiuni imbunatatite ale forumului? Deoarece, din cate se pare, programatorii vor trebui sa inceapa studiul unui limbaj diferit foarte mult de PHP. Si anume PHP5. :evil:
mihaitza
Fost coleg
Versiune: 3.0.5
Nivel phpBB: Experimentat

Mesaj de mihaitza »

Lucrurile evolueaza, si nu intotdeauna inspre bine. Esentialul este ca trebuie sa vedem prima versiune finala a PHP5 si atunci sa mai vedem cum stau lucrurile.

Nu stiu daca stiai dar exista o comunitatea romaneasca a PHP-ului la
http://www.phpromania.net/
Poate poti afla mai multe acolo.

:roll:
mihaitza
Fost coleg

Mesaj de mihaitza »

A! Si inca ceva forumul PHPBB2 poate folosi si alte baze de date in afara MySql-ului ;

In changelog-ul PHP5-ului apare:
(http://www.php.net/ChangeLog-5.php)

* The SQLite (http://www.hwaci.com/sw/sqlite/) extension is now bundled and enabled by default. (Wez, Marcus, Tal)
* Removed the bundled MySQL client library. (Sterling)

Dar cum spuneam forumul poate accepta:
MySQL, MS-SQL, PostgreSQL or Access/ODBC database servers

Pe sit-ul phpbb.com arata:

MySQL 3.2x,
PostgreSQL 7.x,
Microsoft SQL Server 7/2000
Microsoft Access (via ODBC)
...with more databases available in the future.

asa ca daca php-ul se reaxeaza se poate ca si forumul.

Mai greu va fi ca serverele sa isi modifice bazele de date si sa se transfere mesajele.
danielt
AdministratorAdministrator
Server: UNIX/Linux

Mesaj de danielt »

PHP 5 pastreaza "usurinta" in a invata, lucru ce a consacrat PHP-ul, dar face si un pas destul de mare - desi acest lucru il vom vedea in versiunea finala - spre a deveni un limbaj de programare mai complex si cu sanse mai mari de a rezista pe piata, concurentilor .net si Java.

Asemanarea php5 nu este cu Java Script - care este un limbaj scriptic simplut si mai mult de tip Client Side decat Server Side (cum este php) - ci cu mult mai rafinatul Java. Aceasta asemanare se refera mai ales la noile functionalitati de lucru cu obiecte/clase. Este un pas inainte, pas considerat de multi ca fiind foarte important, asemanator cu trecerea de la C al C++.

In ceea ce priveste SQLite... nu se "da la o parte" MySql ci se "face loc" si pentru alt DB, ceea ce este foarte bine. Personal nu stiu comparativ cu mysql cum este sqlite, dar pot spune ca mysql are limitele sale mai ales la baze de date cu multe inregistrari.

Dar suntem doar la versiunea beta pana la versiunea finala va mai fi cale lunga si multe discutii - am vazu pe zend discutii infierbantate vis-a-vis de noua functionalitate "namespaces"...

PhpBB-ul poate fi instalat si pe alte DB-uri si probabil va putea fi instalat in curand si pe SQLite... de ce nu :-)
AdY
Utilizator înregistrat

Mesaj de AdY »

SQLite cica ar fii un DB cu mult mai multe capacitati de indexare si sortare a datelor. :? Lucru in care, orice am spune, MySQL este foarte greoi.
Cat despre asemanarea dintre PHP5 si Java...nu pot spune decat ca "avem deja Java, ce ne mai trebuie PHP5?"
Oricum, daca ar fii sa plec urechea la ce spun multi, probabil deja as renunta la ideea de a mai scripta in PHP. Oricum...
Mihaitza, chiar NU ma refeream atat la skimbarea DB din MySQL in SQLite, ci la versiunile posterioare phpBB2.x, stiut fiind faptul ca "tehnica de scripting" va diferi foarte mult odata cu aparitia lu' 5'u asta... :?
mihaitza
Fost coleg

Mesaj de mihaitza »

Da, sigur :) Sa vedem reactia internationala.
Ai fost in comunitatea romaneasca PHP?
AdY
Utilizator înregistrat

Mesaj de AdY »

mihaitza scrie:Da, sigur :) Sa vedem reactia internationala.
Ai fost in comunitatea romaneasca PHP?
Pai cam ceea ce se scrie pe principalele site'uri "PHP related" (si anume zend.com, phpbuilder.com si alte cateva) reprezinta "reactia internationala" :x
Cat despre comunitatea la care probabil te referi tu (phpromania.as.ro, daca am inteles eu bine) NU, nu am fost (adica sunt doar inregistrat, insa nu am postat niciodata - daca imi aduc eu bine aminte) si asta pentru simplul fapt ca nu imi place si ca nu am gasit absolut nimic interesant acolo (imi cer scuze celor ce fac parte din respectiva comunitate, insa este o parere strict personala). Nici site'ul nu este "aspectuos", nici tutoriale nu gasesti (decat ce e mai celebru - si nici macar tradus sau adaptat), nici sectiunea download nu prea are ceva...
In schimb, chiar mi-a placut rophp.net, insa am observat ca nici ei nu prea adora "actualizarile"
Oricum, momentan sunt in desfasurarea unui proiect care tocmai asta vrea sa faca - sa ofere spre download tot ce e mai bun (programe, tutoriale traduse/adaptate, samd.) da' asta e cu totu' alta mancare de peste.
Oricum, din cate am citit eu, pot spune cu sinceritate ca PHP5 nu imi place!!
La ce s-o fii gandit oare Zeev? :?
Scrie răspuns

Înapoi la “Diverse”